Startsida | Kontakt
Bild: Livskvalitet med personlig assistans i Västerås genom Fram Assistans
      Startsidan / Kunder & Anhöriga / Dina omkostnadspengar
 

 

Dina omkostnadspengar

På Fram Assistans har vi gjort till en av våra hjärtesaker att se till att de varje kund har sin egen pott omkostnadspengar att disponera.

Vad är omkostnadspengar?
När en person blir beviljad personlig assistans enligt LASS eller LSS avsätts en del assistansersättning till assistenternas löner, pensioner, försäkringar och annat. En annan del av pengarna avsätts för skattefria omkostnader, det vill säga kostnader som assistenter får i samband med sitt arbete. Det kan vara kostnader för bilresor, flygresor, biobiljetter eller annat.
En pott för varje kund
På Fram Assistans har du som kund en egen pott med assistansersättning och omkostnadspengar som du kan använda till sådant som bäst passar dig. Vad som är viktigt är att du har en egen pott där pengarna inte förfaller. Tyvärr så är det vanligt bland assistansbyråer att assistansersättning läggs i en gemensam pott för alla kunder och att de pengar som du inte använt upp försvinner.
Vad har jag för alternativ?
Gillar du att åka på långresor till Spanien eller Thailand? I så fall kan du spara en del av din assistansersättning (dina omkostnadspengar) för att betala flygbiljetten för din personliga assistent. Gillar du teater, bio, bowling eller ridning? Då kan du lägga mer av dina omkostnadspengar på sådant. Vill du så kan du även se till att dina assistenter ska ha högre lön.
På Fram Assistans har vi inga fasta mallar, din lösning blir helt individuell.
Hur vet jag hur mycket jag har kvar?

Vi vill att du ska använda dina omkostnadspengar på det sättet som du anser bäst. Därför får du varje månad en redovisning exakt hur mycket du har kvar.

Hur gör andra assistansbyråer?

Hur assistansersättning och omkostnadspengar hanteras är något som varje assistansbyrå bestämmer själv. Vissa lägger alla pengar i en pott och beviljar mer omkostnader till vissa kunder och mindre till andra. En assistansbyrå kan även bestämma att du måste använda dina omkostnadspengar innan ett visst datum, annars så "förfaller" pengarna, vilket innebär att assistansbyrån behåller pengarna. Det finns även assistansbyråer som gör som oss och låter varje dig som kund veta hur mycket omkostnadspengar du har rätt till och låter kunden använda omkostnadspengarna där det passar bäst.

Fråga gärna din assistanssamordnare (assistansbyrå eller kommunen) hur de gör med den assistansersättning och de omkostnadspengar som du är berättigad till enligt LSS och LASS.

 
 
 

 

     
 
Copyright Fram Assistans | Telefon 021-356921 | kontakt@framassistans.se
Fram Assistans har sitt kontor i Västerås och riktar sig till personer med funktionshinder, handikapp och utvecklingsstörningar såsom CP, afasi eller autism.
Vi arbetar med personlig assistans i Västerås och närområdet (Enköping, Köping, Eskilstuna och Sala). Vi hjälper ordna och administrera personlig assistans enligt Lagen om stöd och service (LSS) och Lagen om assistansersättning (LASS).
Hem
Personlig Assistans
Behöver personlig assistans
Har redan personlig assistans
Hur du blir kund
Ordlista personlig assistans
Kunder & Anhöriga
Vad våra kunder säger
Olika behov - olika villkor
Dina omkostnadspengar
Behöver personlig assistans
Har redan personlig assistans
Hur du blir kund
Vanliga frågor - kunder
Assistenter
Vanliga frågor från assistenter
Petö-träning
Mer om Petö-pedagogik
Om Fram Assistans
Vad vi står för
Kontaktinformation
Kontaktformulär
Bra länkar
Frågor och svar
Frågor från kunder
Frågor från assistenter